Koliko je zdrav kruh koji kupujemo?

Koliko je zdrav kruh koji kupujemo?

Koliko je zdrav kruh koji kupujemo?
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.03.2012.
  • Broj pregleda: 3.303
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gotovo svako kućanstvo redovito kupuje kruh, ali kupujete li uistinu kruh s nutritivnim vrijednostima ili samo pretpostavljate da je zdrav?

Gotovo tri četvrtine kruha koje kupujemo je napravljen s pomoćnim kvascem, na taj način se oni peku brže i imaju duži vijek trajanja.

Mnogi ljudi osjećaju nadutost nakon konzumiranja kruha, a ta nadutost je uzrokovana glutenom kojega u današnjim kruhovima ima jako puno.

Međutim, čak i najzdravija vrsta kruha može uzrokovati nadutost ako ga se prečesto jede, ograničite unos kruha na dva obroka dnevno.

"Naša tijela lako probavljaju cjelovite namirnice kao što su piletina, riba, voće i povrće, no kruh je obrađen i teži za probaviti. Za većinu ljudi je kruh dio svakog obroka, a to je previše", izjavila je nutricionistica Carina Norris.

"Najbolje bi bilo kada bi svako kućanstvo samostalno pripremalo kruh. Osim što je znatno pristupačnije, u svakom trenutku znate da to što jedete u sebi sadrži hranjive tvari", savjetuje Norris.

Ukoliko ste ipak pobornik kupovnog kruha, Norris  donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri odabiru kod kupnje kruha:

  • Kupite teži kruh jer je bogatiji hranjivim tvarima.
  • Kruh koji nije previše mekan na dodir je zdraviji.
  • Smeđi kruh ne znači nužno da je i zdrav, često se koriste razna bojila.
  • Najbolji kruh je od cjelovitog pšeničog brašna jer sadrži mekinje, klice i endosperm.
  • Integralni kruh ima najniži glikemijski indeks.
  • Izbjegavajte zamrzavanje kruha jer se kasnije teže probavlja i dovodi do nadutosti i pojave plinova.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti