Koliko je zdravo podgrijavati tjesteninu?
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da podgrijana tjestenina može biti zdravija od svježe skuhane, barem kada je u pitanju razina šećera u krvi.
Prof. Chris Van Tulleken je sa svojim stručnim proveo istraživanje u kojemu su sudjelovali zdrave odrasle osobe. Cilj istraživanja je bio provjeriti kako podgrijavana tjestenina utječe na zdravlje, u odnosu na svježe skuhanu i hladnu, odnosno nepodgrijanu.
Sudionici su u razdoblju od 3 dana svaki dan jeli tjesteninu. Jedan dan su jeli vruću (svježe skuhanu), drugi dan hladnu, a treći dan podgrijanu. Sudionici su davali uzorke krvi svakih 15 minuta u razdoblju od 2 sata.
Pripremite tjesteninu s avokadom i limunom!
Rezultati su bili iznenađujući. Znanstvenici su primijetili da je promjena razine šećera u krvi bila najdramatičnija nakon konzumiranja vruće tjestenine. Nešto manja je bila nakon konzumiranja hladne tjestenine, a najmanja, čak 50% manja u odnosu na vruću, nakon konzumiranja podgrijane tjestenine.
Kada se tjestenina ohladi, molekule, poznate kao amilopektin i amiloza prolaze kroz proces retrogradacije, tijekom kojega se mijenja njegova struktura i pretvaraju se u otporni škrob.
Otporni škrob se u probavnom sustavu ponaša slično kao i vlakna, putuje neprobavljen do probavnog crijeva i sprječava nagle promjene razine šećera u krvi, koje su uobičajene nakon konzumacija jednostavnih ugljikohidrata.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345