Konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od raka dojke
Američko istraživanje provedeno na više od 42.000 žena pokazalo je da konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od razvoja raka dojke. Naime, ljubiteljice crvenog mesa imale su u odnosu na žene koje ne jedu velike količine crvenog mesa, 23 posto veći rizik od razvoja ovog tipa raka.
Sudionice istraživanja su bile u dobi od 35 do 74 godine te su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u obitelji.
Žene koje su najviše konzumirale perad, imale su za 15 posto manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje su je jele najmanje. Stoga bi jedan od načina smanjivanja rizika od raka dojke mogla biti zamjena u prehrani crvenog mesa sa peradi.
Inače, manje konzumiranje crvenog mesa smanjuje rizik od raka debelog crijeva, kardiovaskularne bolesti te dijabetesa tipa 2.
Kako sačuvati zdravlje grudi, pročitajte ovdje.
Vezani članci:
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345