Konzumacija ribe pomaže dijabetičarima
Britanski znanstvenici koji su proveli istraživanje napominju kako komplikacije s bubrezima spadaju među najopasnije posljedice dijabetesa.
Rezultati prikupljeni od 22000 ispitanika su pokazali kako je česta konzumacija ribe, dva ili više puta tjedno, izravno povezana s manjim izgledima za pojavu prvih simptoma bolesti bubrega - makroalbuminurije.
Rizik je među konzumentima ribe bio oko 4,5 puta manji nego kod ostalih ispitanika, objavio je American Journal of Kidney Diseases.
Kod tih je ispitanika uočeno i smanjenje rizika za srčani udar.
Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju učinkom ribljeg ulja na profil lipida u krvi, ali i prisutnošću određenih proteina i drugih mikronutrijenata u ribi.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345