Koronavirus i hrana: kako pravilno očistiti voće i povrće?
Poznato je da zarazu koronavirusom možemo prevenirati pravilnim pranjem ruku vodom i sapunom, stoga je nekima čak palo na pamet istu tehniku primijeniti kada je hrana u pitanju. Međutim, taj postupak može biti iznimno opasan i dovesti do trovanja. Isto vrijedi i za medicinski alkohol i razne dezinficijense koje koristimo za ruke i ostale prostorije u kući.
Upravo zbog toga, pitanje koje muči mnoge je kako pravilno oprati voće i povrće nakon što ga donesemo iz trgovine.
Namirnice i koronavirus
Termička obrada voća i povrća pomoći će u sprječavanju potencijalne zaraze. Međutim, ako voće i povrće ne planirate termički obraditi, dobro ga operite u zdjeli s toplom vodom i malo alkoholnog octa. Zatim procijedite, pričekajte da se osuši i pospremite u hladnjak.
Iako to ne može u potpunosti ukloniti virus s površine hrane, važno je znati da, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nema dokaza da se COVID-19 može prenijeti putem hrane, međutim nakon diranja bilo kakvih namirnica je potrebno detaljno oprati ruke, posuđe i kuhinjske površine.
Virus može preživjeti na kuhinjskim površinama od 24 sata pa sve do 9 dana. Prema nekim istraživanjima, na metalima se koronavirus zadržava do 12 sati, dok na plastici može preživjeti i do 9 dana. Zbog toga, vrećice i ambalažu u kojima ste namirnice donijeli izvana odmah bacite i dezinficirajte površine koje je ambalaža doticala.
Vezani sadržaj:
- Korona virus: je li sigurno naručiti hranu?
- Korona virus: preporuke kojih biste se trebali pridržavati
- Korona virus: što trudnice i dojilje trebaju znati
- Korona virus - simptomi!
- Saznajte kako se prenosi korona virus!
- Otkrijte kako se zaštititi od korona virusa!
- Korona virus: može li kirurška maska pomoći u zaštiti?
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345