Stručnjaci upozoravaju: ove 3 stvari u vašoj kuhinji su toksične
Kuhinja je srce, usta i nos doma pa je nepotrebno reći da se o njoj vrijedi brinuti. Dva stručnjaka za toksičnost s desetljećima iskustva u ispitivanju kvalitete zraka u domu dijele tri pogreške koje traže kada uđu u nečiji prostor za kuhanje. Nakon što ih uklonite, bit ćete na dobrom putu prema sigurnijoj i zdravijoj kuhinji.
1. Ne provjeravate koje sredstvo za pranje posuđa koristite
Danas se mnogo priča o prelasku na netoksične tave, a iako su se stručnjaci složili da je to važno, dodaju da je način na koji brinete o svom posuđu još važniji.
Caroline Blazovsky, osnivačica My Healthy Home, kaže da ju najviše ljuti kada ljudi izdvajaju novac za nove tave, ali ih nastavljaju čistiti sredstvom za pranje posuđa natrpanim kemikalijama koje će s vremenom dospjeti u hranu. Blazovsky preporučuje korištenje deterdženata i tableta za pranje posuđa koji nemaju opasnih kemijskih spojeva.
2. Ne uključujete ventilaciju prilikom kuhanja
Kada se zagrije, plin može ispustiti male čestice, ugljični monoksid, dušikov dioksid i formaldehid u zrak. Ako se zanemari ovo, ovi zagađivači mogu doseći razine koje mogu predstavljati rizik za vaše zdravlje.
Iz tog razloga, Blazovsky i građevinski biolog i savjetnik za okoliš Ryan Blaser kažu da je imperativ uvijek koristiti kuhinjsku napu kada kuhate. Blaser kaže da lako možete znati radi li vaša napa ispravno ako ispečete malo slanine, ribe ili bilo čega drugog mirisnog. "Ako osjetite miris slanine na drugom kraju sobe ili u drugoj prostoriji, ventilator ne radi svoj posao", dodaje Blaser te savjetuje provjeru uređaja od strane profesionalnog tehničara.
U međuvremenu otvorite prozore i uključite još jedan ventilator dok kuhate kako biste omogućili poprečnu ventilaciju i poboljšali protok zraka. Kada vašem plinskom štednjaku istekne životni vijek, odgovorno ga odložite i razmislite o zamjeni sigurnijim, ekološki prihvatljivijim poput indukcijskog štednjaka.
3. Čuvate hranu u plastici
Iako je spremanje hrane u plastične posude izuzetno praktično, pogotovo kada se spremate za posao, Blaser kaže da takve posude i vrećice nisu prikladne za skladištenje hrane. Osobito ako hranu spremate u plastične posudice dok je vruća jer može izlučiti spojeve koji ometaju rad endokrinog sustava. Umjesto toga, vruću hranu stavite u staklene posude, a za hladne namirnice koristite silikonske vrećice za višekratnu upotrebu.
Vezani sadržaj:
- Ovih 12 pogrešaka izbjegavajte kada čistite kuhinju
- Zašto moja kuća smrdi? Ovo su mogući razlozi
- Otkrivamo 7 jednostavnih trikova za čišćenje doma
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345