Lubenica smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!
Znanstvenici iz Finske su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da osobe koje unose visoku razinu likopena - crvenih tvari koje se nalaze u lubenicama, crvenim paprikama i rajčicama, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 sudionika koji su bili podijeljeni u 4 grupe, ovisno o razini likopena u krvi. Razinu likopena u krvi sudionika su mjerili na početku istraživanja, a potom su zdravlje sudionika promatrali u razdoblju od 12 godina.
Otkrijte koja hrana štiti od srčanog udara!
Grupu s najmanje likopena u krvi je činilo 258 osoba, a njih 25 je doživjelo srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 osoba, bilo je tek 11 slučajeva srčanog udara.
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neurology pokazuje da prehrana bogata likopenom smanjuje za čak 55% rizik od nastanka srčanog udara.
Ovo istraživanje potvrđuje važnost redovitog unosa voća i povrća, izjavio je voditelj istraživanja dr. Jouni Karppi.
Znanstvenici ističu da je važno unositi hranu bogatu likopenom koji ima protuupalno djelovanje i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.
Saznajte kako regulirati srčani ritam!
Također, znanstvenici savjetuju da redovito konzumirate raznoliko voće i povrće, ne samo ono koje je bogato likopenom. Naime, svaka vrsta voća i povrća ima određene prednosti za zdravlje, a vi ćete ih najbolje iskoristiti ako konzumirate što više vrsta, i to svaki dan.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345