Lubenica snizuje krvni tlak
Konzumiranje lubenica može sniziti krvni tlak te vas štiti od prehipertenzije, što može dovesti do srčanih bolesti.
Aminokiseline pronađene u voću poboljšavaju performanse arterija te spuštaju krvni tlak kod svakog od devet pacijenata s prehipertenzijom, izvijestili su istraživači.
Uzimanje L-arginina, amino kiseline neophodne za održavanje zdravog krvnog tlaka, kao dodatka prehrani nije opcija za mnoge odrasle osobe s hipertenzijom, jer njegove nuspojave mogu biti mučnina, bolovi u trbuhu i proljev.
Za razliku od toga istraživanje je pokazalo kako ispitanici nemaju štetne učinke ako su jeli lubenice, koja je bogata L-citrulinom, a ona je povezana amino kiselina koja se pretvara u L-arginin kada se jednom nađe unutar tijela.
Znanstvenici specijalizirani za prehranu sa Sveučilišta iz Floride, zaključili su kako lubenica „može spriječiti prehipertenziju od napredovanja u teški oblik hipertenzije, koja je glavni faktor rizika za srčane napade i moždane udare."
Dodali su kako konzumiranje L-citrulin dodataka može smanjiti količinu antihipertenzivnih lijekova potrebnih za kontrolu krvnog tlaka.
Profesor Arturo Figueroa je zaključio: „Čak i bolje, lubenica od početka može spriječiti razvoj iz prehipertenzije u hipertenziju."
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345