Luk potiče rad jetre i štiti od dijabetesa!
Luk je dobar izvor vitamina C, folne kiseline i kalija, a jako dobar izvor vitamina A, B6 i mangana. Ono što luk čini posebnim, u odnosu na druge namirnice, je kvercetin. To je spoj koji ima moćno antioksidacijsko djelovanje i otporan je na visoku temperaturu. Drugim riječima, luk neće izgubiti svoju nutritivnu vrijednost tijekom termičke obrade. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je luk odličan za prevenciju i ublažavanje različitih bolesti i poremećaja.
Potiče rad jetre
Luk je jako dobar izvor fitonutrijenata, spojeva s protuupalnim djelovanjem. Luk potiče rad jetre i eliminaciju toksina. Luk ima antioksidacijsko djelovanje i smanjuje razinu slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka bolesti i poremećaja u radu jetre.
Otkrijte koji su simptomi usporene jetre!
Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa
Luk regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od naglih promjena razine šećera u krvi. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju luk imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.
Smanjuje rizik od nastanka raka
Luk ima moćno antioksidacijsko i može smanjiti rizik od nastanka i daljnjeg širenja stanica raka. Preliminarna istraživanja su pokazala da luk potiče stanice raka na samouništenje. Znanstvenici su otkrili da je luk najučinkovitiji za prevenciju leukemije, raka pluća i usne šupljine.
Saznajte koja hrana će vam pomoći u borbi protiv raka!
Štiti kosti
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od nastanka osteoporoze. Luk je dobar izvor kalcija i drugih minerala koji smanjuju rizik od oštećenja koštanog tkiva, kao i smanjenja postotka koštanog tkiva.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345