Manje hrane za bolju memoriju
U istraživanju provedenom na sveučilištu u njemačkom gradu Munsteru sudjelovala je grupa od 50 ljudi koji su u prosjeku imali 60 godina.
Otkrilo se da su oni sudionici istraživanja koji su tijekom tri mjeseca smanjili unos kalorija za 30%, imali 20% bolje rezultate u testovima memorije, od onih koji su nastavili sa normalnom prehranom.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“ i pokazuju da bi prehrana s ograničenim unosom kalorija mogla štiti od gubitka memorije.
Rebecca Wood, izvršna direktorica britanske zaklade za istraživanje Alzheimerove bolesti, izjavila je kako bi ovo otkriće moglo otvoriti vrata za nove načine borbe protiv demencije.
„Ovaj intrigirajuće istraživanje pomaže u shvaćanju cjelokupne slike o utjecaju prehrane na memoriju kod ljudi,“ zaključila je.
U istoj zakladi tvrde kako će jedna od tri osobe starije od 65 godina skončati život sa nekim oblikom demencije.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345