Manje soli u mladosti, donosi zdraviju odraslu dob
Kad bi tinejdžeri smanjili dnevnu potrošnju soli za 3000 miligrama, značajno bi si smanjili rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara u odrasloj dobi.
Na temelju rezultata do kojih se došlo uz pomoć računalne analize, istraživači predviđaju kako bi smanjenje unosa soli za 3000 miligrama kod tinejdžera, moglo smanjiti pojavu hipertenzije za 30 do 43 posto kada dosegnu odraslu dob.
Hipertenzija ili visoki krvni tlak, je često stanje koje godinama ne pokazuje nikakve simptome, ali s vremenom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući srčani i moždani udar.
Ostale koristi koje će tinejdžeri dobiti kroz duže vrijeme kada dosegnu dob od 50 godina uključuju: 7 do 12 posto smanjenje rizika od razvoja koronarnih bolesti srca, 8 do 14 posto smanjenja rizika od srčanog napada te 5 do 8 posto smanjenja rizika od moždanog udara.
Znanstvenici preporučuju ograničavanje unosa soli do 1500 miligrama, dok tinejdžeri unose više od 3800 miligrama , više od bilo koje druge dobne skupine.
„Dodatna korist manje konzumacije soli u ranoj dobi, je da se možemo nadati promijeni očekivanja o tome kakav okus nam treba imati hrana, to jest idealno bi bilo nešto malo manje slano," dodaje dr. Kirsten Bibbins-Domingo, vodeća autorica istraživanja i profesorica medicine i epidemiologije na Kalifornijskom sveučilištu.
„Većina soli koju konzumiramo nije iz naše soljenke, već sol koja je već dodana u hrani koju jedemo," zaključuje dr. Bibbins-Domingo.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345