Manje ugljikohidrata za niži tlak

Prehrana siromašna ugljikohidratima ima velik utjecaj na visoki krvi tlak. Iako su takav način prehrane posljednjih godina nazivali nezdravim, činjenica je da pridonosi najbržem mršavljenju i djeluje na kolesterol.
Najnovije istraživanje obuhvatilo je 146 pretilih pacijenata. Uspoređivani su njihove mase, promjene kolesterola, ali i promjene krvnoga tlaka tijekom 48 tjedana. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je jela hranu bogatu ugljikohidratima, a druga gotovo bez ugljikohidrata.
Otkriveno je da je skupina koja je jela malo ugljikohidrata brže smršavjela te da se tim ispitanicima brže snizio krvni tlak. Znanstvenici su zaključili da je učinak prehrane siromašne ugljikohidratima blagotvoran za pretile osobe s visokim krvnim tlakom, ali i visokim kolesterolom.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345