Maslac zdraviji od maslinovog ulja
Maslac može biti zdraviji od maslinovog ulja, prema novom istraživanju.
Prema istraživanju provedenom u Švedskoj, maslac znatno manje povećava količinu masnoće u krvi nakon obroka, za razliku od maslinovog ulja. Naime, maslac sadrži kratke i srednje duge masne kiseline koje se koriste izravno i zato nikad ne utječu na razinu masnoća u krvi u bilo kakvoj mjeri. Također, crijevne stanice radije pohranjuju masne kiseline iz maslaca nego li iz maslinovog ili biljnog ulja. Međutim, maslac dovodi nešto veći sadržaj slobodnih masnih kiselina u krvi, što je veći teret organizmu. Veću razliku čine hormoni koji nisu isti kod muškaraca i žena. Stoga je testiranje žena nešto teže jer se moraju testirati tijekom istog perioda u menstrualnom ciklusu kako bi se dobili pouzdani rezultati.
Otkrića pružaju više nijansiranu sliku o raznim prehrambenim masnoćama. Maslinovo ulje je dobro, ali nalazi ukazuju da konzumacija različite vrste masti može imati različite prednosti.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345