Maslinovo ulje štiti od moždanog udara

Maslinovo ulje štiti od moždanog udara

Maslinovo ulje štiti od moždanog udara
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji kuhaju s maslinovim uljem, dodaju ga u salate ili moče kruh u njega, imaju 41% manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar za razliku od onih koji ga nikada ne konzumiraju.

Istraživači su proveli istraživanje na gotovo 8.000 ljudi, a ističu kako će svi stariji ljudi duže živjeti ako povećaju unos maslinovog ulja. Mediteranska prehrana se najviše oslanja na maslinovo ulje i smatra se uobičajenom prehrambenom navikom na našim prostorima te diljem Mediterana. Veliki broj dosadašnjih istraživanja je pokazao da osobe, koje prate mediteranski tip prehrane, imaju manji rizik od nastanka niza bolesti.

Pročitajte više o ljekovitom djelovanju maslinovog ulja u članku maslina - stablo veličanstvene ljekovite moći.

Cecilia Samieri iz National Institute of Health and Medical Research koji se nalazi u Bordeauxu, objašnjava istraživanje: „Moždani udar se često javlja kod starijih ljudi, a maslinovo ulje je pristupačan i jednostavan način da se rizik od nastanka moždanog udara smanji."

Istraživači su pratili 7.625 ljudi u dobi od 65 i više godina. Niti jedan sudionik nije do početka istraživanja doživio moždani udar. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o učestalosti konzumiranja maslinovog ulja. Konzumiranje maslinovog ulja je klasificirano pod „nikad", „umjereno", to jest u kuhanju, na salatu, s kruhom ili „intenzivno" - kada se koristi za kuhanje općenito.

Tijekom pet godina istraživanja, 148 sudionika doživjelo je moždani udar, prenosi Daily mail. Ukupno 2.6% ne-konzumenata je doživjelo moždani udar, 2% umjerenih korisnika te 1.5% intenzivnih korisnika. Istraživači su također uzeli u obzir prehranu, fizičku aktivnost, tjelesnu težinu, ali i niz drugih faktora rizika.

Trebalo bi izdati novi set prehrambenih preporuka kako bi se spriječio moždani udar kod osoba u dobi od 65 i više godina, dodala je Cecilia Samieri.

Maslinovo ulje sadrži omega 3 masne kiseline koje ublažavaju kroničnu upalu u tijelu i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca, srčani udar, artritis i dijabetes tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti