Mediteranska prehrana za prevenciju dijabetesa
Novo istraživanje grčkih znanstvenika otkriva da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa.
Tim znanstvenika je analizirao podatke 19 istraživanja provedenih na 162000 osoba. Istraživanja su u obzir uzimala rasu, spol, dob, nacionalnost, životne navike i zdravstveno stanje.
Rezultati su pokazala da mediteranska prehrana može rizik od nastanka dijabetesa smanjiti za 27%, prenosi Prevention.
Provjerite zašto je mediteranska kuhinja najzdravija!
Čak su i sudionici s visokim rizikom od nastanka srčanih bolesti, kao i oni koji pate od srčanih bolesti, imali velike koristi od usvajanja mediteranskog tipa prehrane.
Osim što vas štiti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, mediteranska prehrana smanjuje rizik od nastanka pretilosti za 30%.
Pretilost je jedan od uzročnika dijabetesa, a s obzirom da je mediteranska prehrana uspješna u prevenciji obiju bolesti, svakako je vrijeme da postane uobičajeni dio vaše prehrane.
Znanstvenici ističu da, bez obzira na dob, spol ili cjelokupno zdravstveno stanje, mediteranska prehrana može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, naročito ako pripadate rizičnoj skupini.
Mediteranska prehrana se sastoji od puno svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, graha i mahunarki, orašastih plodova, maslinovog ulja, ribe i morskih plodova.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345