Mediteranska prehrana za zdravlje srca
Muškarci koji imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola pomoću mediteranske prehrane, čak i onda ako ne izgube suvišne kilograme, otkrivaju nam američki znanstvenici.
Metabolički sindrom predstavlja skup različitih poremećaja u radu organizma, uključujući inzulinsku rezistenciju, visoku razinu kolesterola i krvnog tlaka, kao i prekomjernu količinu masti na području trbuha.
U ovom malom istraživanju je sudjelovalo 19 muškaraca, u dobi od 24 do 62 godine. Patili su od metaboličkog sindroma, što znači da su imali povećan rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
U prvih 5 tjedana muškarci su jeli prema principu njihove svakodnevne prehrane, odnosno unosili su namirnice s prekomjernom količinom masti, ugljikohidrata, šećera i crvenog mesa.
U idućih 5 tjedana su jeli prema principu mediteranske prehrane, koja se temelji na povećanom unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica, nezasićenih masnih kiselina, a umjerenom unosu crnog vina i crvenog mesa.
Bez obzira na to jesu li smršavili ili ne, muškarci su imali 9% manje lošeg (LDL) kolesterola nakon 5 tjedana mediteranske prehrane, prenosi WebMD.
"Ovo istraživanje iznova potvrđuje koliko je mediteranska prehrana dobra za zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Caroline Richard.
Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući različite vrste raka, dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sustava, srčani i moždani udar, visoki krvni tlak, visoku razinu kolesterola i pretilost.
Rezultate ovog istraživanja trebamo smatrati preliminarnima dok god se ne provede ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, ističu znanstvenici.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345