Mogu li jaja pomoći u prevenciji dijabetesa?
Novo istraživanje znanstvenika iz Finske otkriva da osobe, koje redovito konzumiraju jaja, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Veliki broj istraživanja je proveden na temu utjecaja redovitog konzumiranja jaja na zdravlje cjelokupnog organizma. Jaja treba konzumirati umjereno, ali dosadašnja istraživanja nisu uspijevala procijeniti što je to točno umjerena količina jaja.
Znanstvenici iz Finske su proveli istraživanje u kojemu su htjeli proučiti povezanost konzumacije jaja i visine rizika od nastanka dijabetesa tipa 2. U istraživanju su sudjelovala 2332 muškarca u dobi od 42 do 60 godina. Tijekom istraživanja, koje je trajalo 20 godina, je njih 432 počelo patiti od dijabetesa tipa 2.
Kada su proučavali utjecaj prehrane na rizik od nastanka dijabetesa, ustanovili su da sudionici, koji su tjedno jeli četiri jaja, imaju za 37% manji rizik od nastanka dijabetesa, u odnosu na one koji su jeli jedno ili nijedno jaje tjedno.
Rezultati su ostali jednaki čak i nakon što su znanstvenici u obzir uzeli i druge faktore, kao što su fizička aktivnost, indeks tjelesne mase, pušenje i konzumaciju voća i povrća. Također, ustanovili su da sudionici, koji su unosili više od četiri jaja tjedno, nisu osjećali prednosti konzumiranja jaja kao što jesu sudionici koji su unosili točno četiri jaja tjedno.
Dijabetes tipa 2 postaje sve veći problem diljem svijeta, bez obzira na to što životne navike, kao što su redovita tjelovježba i zdrava prehrana, mogu značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345