Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?
Kanadski istraživači izvještavaju da riblje ulje i masne kiseline, koje su dobre za srce, kratkoročno povećavaju masnoće u krvi.
Znanstvenici su bili iznanađeni kada su otkrili da dugoročno konzumiranje ribe može izazvati i negativne reakcije. Rezultati istraživanja ne bi trebali utjecati na sadašnje preporuke koje savjetuju češće konzumiranje plave ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline te smanjuju rizik od krvnih ugrušaka.
Efekti su viđeni u odabranoj grupi srednjovječnih ljudi s metaboličkim problemima, no moguće je da u tim pojedincima postoji drugačija reakcija na omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga!
Tijekom istraživanja, osam ljudi je testirano: jedni od njih su konzumirali visoke doze omega-3 masne kiseline, drugi niske doze, a treći samo običnu vodu. Znanstvenici su mjerili nekoliko komponenti u krvi koju uključuju zgrušavanje i masti. Rezultati su pokazali da je faktor zgrušavanja bio veći kod povećane konzumacije omega-3 masnih kiselina.
Znanstvenici će nastaviti istraživanje kako bi odgonetnuli koja sve hrana nakon dugoročnog konzumiranja podiže razinu masnoće u krvi.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345