Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?

Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?

Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?
  • Objavljeno: Utorak, 02.11.2010.
  • Broj pregleda: 3.569
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kanadski istraživači izvještavaju da riblje ulje i masne kiseline, koje su dobre za srce, kratkoročno povećavaju masnoće u krvi.

Znanstvenici su bili iznanađeni kada su otkrili da dugoročno konzumiranje ribe može izazvati i negativne reakcije. Rezultati istraživanja ne bi trebali utjecati na sadašnje preporuke koje savjetuju češće konzumiranje plave ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline te smanjuju rizik od krvnih ugrušaka.

Efekti su viđeni u odabranoj grupi srednjovječnih ljudi s metaboličkim problemima, no moguće je da u tim pojedincima postoji drugačija reakcija na omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga!

Tijekom istraživanja, osam ljudi je testirano: jedni od njih su konzumirali visoke doze omega-3 masne kiseline, drugi niske doze, a treći samo običnu vodu. Znanstvenici su mjerili nekoliko komponenti u krvi koju uključuju zgrušavanje i masti. Rezultati su pokazali da je faktor zgrušavanja bio veći kod povećane konzumacije omega-3 masnih kiselina.

Znanstvenici će nastaviti istraživanje kako bi odgonetnuli koja sve hrana nakon dugoročnog konzumiranja podiže razinu masnoće u krvi.

Najčitanije zanimljivosti