Možemo li bez straha uživati u riži?
Osobe, koje redovito konzumiraju rižu obično jedu i više povrća, voća, mahunarki i generalno su zdravije, otkriva novo istraživanje objavljeno u časopisu Food and Nutrition Sciences.
U istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovalo više od 14000 odraslih osoba. Oni su tijekom istraživanja obavještavali znanstvenike o svemu što jedu i piju.
Kada su znanstvenici analizirali rezultate, otkrili su da osobe, koje su redovito jele rižu, generalno imaju zdraviji tip prehrane od osoba koje rižu jedu rijetko ili nikada.
Sudionici, čija je prehrana sadržavala rižu su unosili više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Na taj način su zadovoljavali dnevnu potrebu tijela za svim mineralima i vitaminima.
"Bilo bi dobro u što većoj mjeri jesti složene ugljikohidrate, ali to ne znači da u potpunosti trebamo izbaciti i jednostavne", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Amy Goodson i dodala kako "ravnoteža i umjerenost u svemu su ključ zdrave prehrane."
Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da riža doprinosi zdravoj prehrani. Jedno istraživanje iz 2009. godine je pokazalo da dodavanjem riže u prehrambeni plan povećavamo unos kalija, vlakana, mesa, povrća i grahorica.
Riža je nezasluženo na lošem glasu. Ugljikohidrati su odličan izvor energije. Također, znanstvenici savjetuju da pripazite na porciju riže, pola šalice riže za jedan obrok je sasvim dovoljno.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345