Možemo li konzumacijom ribe zaštititi sluh?
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da povećanjem unosa ribe možete smanjiti rizik od oštećenja sluha. Tek 3 porcije masne ribe tjedno može značajno pomoći u prevenciji gubitka sluha i problema sa zdravljem ušiju.
"Iako je postupno slabljenje sluha neizostavan dio starenja, postoje načini da se ono odulji što je više moguće, a naše istraživanje pokazuje da postoji vrlo jednostavan način pomoću kojega ćete u tome i uspjeti", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Sharon Curhan.
Provjerite kako masna riba potiče zdravlje mozga!
U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, je sudjelovalo 65000 žena. Znanstvenici su njihovo zdravlje pratili više 18 godina. Tijekom tog razdoblja je više od 11600 žena počelo osjećati probleme sa sluhom.
Rezultati istraživanja su pokazali da žene, koje masnu ribu jedu 2 do 3 puta tjedno imaju za 20% manji rizik od nastanka problema sa sluhom.
Konzumacija bilo kakve masne ribe je povezana s boljim zdravljem cjelokupnog organizma, a ovo istraživanje je pokazalo i da je povezana s boljim zdravljem ušiju.
No, iako je istraživanje pokazalo da postoji povezanost između povećanja konzumacije ribe i boljeg sluha, znanstvenici nisu otkrili koji je točan uzrok, stoga ističu da je istraživanje potrebno nastaviti kako bi došli do konkretnijih odgovora.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345