Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja
Znanstvenici su otkrili da sjeckanje mrkve prije kuhanja smanjuje učinak koji ona ima protiv raka.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u britanskom gradu Newcastleu pokazalo je da mrkva, ako se prvo kuha, a onda nasjecka, sadržava 25% više falkarinola, sastojka koji pomaže u sprečavanju razvoja raka.
Već prije se pokazalo da je taj sastojak mrkve smanjio veličinu tumora kod štakora.
Dr. Kirsten Brandt, koja je predstavila to otkriće na konferenciji u francuskom gradu Lilleu, objasnila je: „Sjeckanje mrkve povećava površinu, tako da više hranjivih sastojaka iscuri u vodu tijekom kuhanja.“
„Ako se mrkva kuha cijela i ako se sjecka odmah nakon kuhanja, dobijete i bolji okus i više hranjivih sastojaka, tako da je to sigurno bolji način,“ dodala je.
Mrkve imaju puno vlakana, antioksidanata i minerala, zbog čega su vrlo zdrave. Blaga narančasta boja mrkve dolazi od beta karotena, koji se metabolizira u vitamin A.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345