Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja

Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja

Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2009.
  • Broj pregleda: 2.590
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da sjeckanje mrkve prije kuhanja smanjuje učinak koji ona ima protiv raka.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u britanskom gradu Newcastleu pokazalo je da mrkva, ako se prvo kuha, a onda nasjecka, sadržava 25% više falkarinola, sastojka koji pomaže u sprečavanju razvoja raka.

Već prije se pokazalo da je taj sastojak mrkve smanjio veličinu tumora kod štakora.

Dr. Kirsten Brandt
, koja je predstavila to otkriće na konferenciji u francuskom gradu Lilleu, objasnila je: „Sjeckanje mrkve povećava površinu, tako da više hranjivih sastojaka iscuri u vodu tijekom kuhanja.“

„Ako se mrkva kuha cijela i ako se sjecka odmah nakon kuhanja, dobijete i bolji okus i više hranjivih sastojaka, tako da je to sigurno bolji način,“ dodala je.

Mrkve imaju puno vlakana, antioksidanata i minerala, zbog čega su vrlo zdrave. Blaga narančasta boja mrkve dolazi od beta karotena, koji se metabolizira u vitamin A.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti