Muffini mogu pomoći u reduciranju alergije na mlijeko kod djece
Istraživanje je pokazalo da kada se mlijeko skuha, to jest na kraju ispeče u muffinima, dolazi do smanjenja alergijske reakcije na mlijeko koje imaju djeca.
Autorica istraživanja Anna Nowak-Wegrzyn iz Mount Sinai Medical Center-a u New Yorku, objašnjava da kada se djeci tijekom nekoliko mjeseci ili godina daju pečeni proizvodi koji sadrže mlijeko, simptomi nestaju puno brže nego kod djece koja izbjegavaju mliječne proizvode.
Autorica dodaje kako je istraživanje „korak u smjeru pružanja više personaliziranom pristupu za liječenje alergije na hranu."
„Samo jedan pristup, možda i nije pravi za svu djecu s alergijom na mlijeko. Većina djece ne treba i ne bi trebala strogo izbjegavati mlijeko," Top News prenosi izjavu.
No istraživačica upozorava kako bi roditelji s djecom koja su alergična na mlijeko trebali probati „liječenje muffinom" samo pod nadzorom liječnika.
Alergija na mlijeko nije isto što i netolerancija na laktozu, što je nemogućnost probavljanja mliječnih proizvoda.
Djeca s alergijama mogu reagirati na proteine mlijeka i sira sa simptomima koji variraju od blagog svraba pa do potencijalno smrtonosnog anafilaktičkog šoka.
U ovom istraživanju, djeca koja su bila alergična na mlijeko, ali su od samog početka bili u stanju tolerirati muffine, imali su mnogo veću vjerojatnost da će s vremenom pobijediti svoju alergiju na mlijeko, aludirajući tako na mogućnost „muffin testa" za razlikovanje prolazne alergije od onih težih.
Ideja iza „muffin eksperimenta" je da grijanjem mlijeka mijenjamo oblik njegovih proteina te tako smanjujemo vjerojatnost reakcije imunološkog sustava.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345