Najbolji antikancerogeni začini
Usvajanje zdravih prehrambenih navika je jedan od najučinkovitijih načina da spriječite nastanak niza bolesti. Postoje određeni začini za koje je dokazano da imaju odlična antikancerogena svojstva. Naravno, ovi začini sami neće spriječiti nastanak raka, ali mogu pomoći u smanjenju rizika.
Menta
Menta je odličan izvor fitokemikalija koji smanjuju dotok krvi u stanice raka i na taj način spriječiti širenje stanica raka.
Češnjak
Ima odlična antivirusna i antibakterijska svojstva, a dosadašnja istraživanja su pokazala da je naročito učinkovit u prevenciji raka debelog crijeva.
Kurkuma
Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva. Veći broj istraživanja je pokazao da kurkuma može pomoći u prevenciji širenja stanica raka.
Peršin
Apigenin u peršinu pomaže u prevenciji angiogeneze, odnosno širenja krvnih žila koji opskrbljuju stanice raka nutritivnim spojevima.
Crvena djetelina
Često se koristi za ublažavanje simptoma kemoterapije i prevenciju daljnjeg širenja kancerogenih stanica. Istraživanja su pokazala da je naročito učinkovita u prevenciji raka dojke i prostate.
Pročitajte više u članku bilja i začini za obranu od bolesti.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345