Nakon ovoga možda prestanete jesti roštilj!

Nakon ovoga možda prestanete jesti roštilj!

Nakon ovoga možda prestanete jesti roštilj!
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Roštiljanje na otvorenom je zauvijek promijenilo naše živote, rekli bi mnogi, a mi se moramo složiti da u tome ima istine.

Otkrili smo novi način pripreme mesa (na drvenom ugljenu), a druženje uz pripremu roštilja često završava legendarnim pričama.

Međutim, znanstvenici su sada potvrdili nešto o čemu se već duže priča.

Naime, kao i sve što izgara, pa tako i izgaranje ugljena, proizvodi velike količine kancerogenih molekula, poznatih kao policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).

Znanstvenici su već neko vrijeme znali za opasnosti PAH-a, a ranija istraživanja pokazuju da osim na mesu, kancerogene molekule ostaju u plućima čovjeka koji udiše dim tijekom pripreme.

No, do sada nitko nije ispitivao koju količinu PAH-a apsorbira naša koža u kontaktu s dimom.

Provedeno je istraživanje u kojem su znanstvenici proučavali i uspoređivali razinu izloženosti PAH-a na 20 muškaraca kod udisanja dima, konzumacije hrane s roštilja i kožne apsorpcije dima.

Ono što su otkrili je poprilično iznenađujuće i zabrinjavajuće.

Naime, koža može apsorbirati više štetnih molekula nego udisanje dima!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti