Nakon ovoga možda prestanete jesti roštilj!

Roštiljanje na otvorenom je zauvijek promijenilo naše živote, rekli bi mnogi, a mi se moramo složiti da u tome ima istine.
Otkrili smo novi način pripreme mesa (na drvenom ugljenu), a druženje uz pripremu roštilja često završava legendarnim pričama.
Međutim, znanstvenici su sada potvrdili nešto o čemu se već duže priča.
Naime, kao i sve što izgara, pa tako i izgaranje ugljena, proizvodi velike količine kancerogenih molekula, poznatih kao policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).
Znanstvenici su već neko vrijeme znali za opasnosti PAH-a, a ranija istraživanja pokazuju da osim na mesu, kancerogene molekule ostaju u plućima čovjeka koji udiše dim tijekom pripreme.
No, do sada nitko nije ispitivao koju količinu PAH-a apsorbira naša koža u kontaktu s dimom.
Provedeno je istraživanje u kojem su znanstvenici proučavali i uspoređivali razinu izloženosti PAH-a na 20 muškaraca kod udisanja dima, konzumacije hrane s roštilja i kožne apsorpcije dima.
Ono što su otkrili je poprilično iznenađujuće i zabrinjavajuće.
Naime, koža može apsorbirati više štetnih molekula nego udisanje dima!
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345