Niskougljikohidratna dijeta je bolja za kardiovaskularno zdravlje od niskomasne dijete

Niskougljikohidratna dijeta je bolja za kardiovaskularno zdravlje od niskomasne dijete

Niskougljikohidratna dijeta je bolja za kardiovaskularno zdravlje od niskomasne dijete
  • Objavljeno: Srijeda, 04.08.2010.
  • Broj pregleda: 2.385
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači iz Centra za istraživanje pretilosti na Sveučilištu u Philadelphiji otkrili su nakon dvije godine usporedbe da će vam niskougljikohidratna dijeta jednako pomoći u gubljenju mase kao i niskomasna dijeta, ali je zato niskougljikohidratna dijeta bolja za kardiovaskularno zdravlje od niskomasne.

Istraživanje objašnjava da čimbenici rizika, kao što su krvni tlak i razina lipida (kolesterola) u krvi, bolje odgovaraju s niskougljikohidratnom dijetom. A da su pritom obje dijete pokazale identične rezultate kod mršavljenja kada ih se pojedinci strogo pridržavaju.

Nalazi su možda iznenađujući za mnoge ljude koji instinktivno povezuju niskougljikohidratnu dijetu s pogoršanjem faktora rizika kardiovaskularnih bolesti.

307 pacijenata nasumično je raspoređeno na one koji su na niskougljikohidratnoj dijeti (njih 153) i one na niskomasnoj dijeti (njih 154). Težina nakon dvije godine je bio primarni ishod, ali i drugi čimbenici su mjereni tijekom promatranog razdoblja.

Nakon 3, 6 i 12 mjeseci, sudionicima je mjereno:

  • Težina
  • Serumska koncentracija lipida
  • Krvni tlak
  • Ketoni u mokraći
  • Gustoća koštanih minerala
  • Tjelesna kompozicija

Među sudionicima u dvije skupine prehrane, znanstvenici su utvrdili:

  • Težina - bez razlike u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja. Oko 7% gubitka težine u dvije godine u obje skupine.
  • Kompozicija tijela - nema razlike u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja
  • Gustoća koštanih minerala - nema razlike u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja
  • Razina dobrog kolesterola - dvostruki porast među niskougljikohidratnom skupinom u usporedbi s niskomasnom grupom u dvije godine. Točnije 23% naspram 11%.

Dr. Gary Foster, voditelj Centra za istraživanje pretilosti je izjavio: „Mislim da je najvažniji ishod istraživanja poput ovog je da ljudi promisle koja je dijeta najbolja za koje ljude. Recimo ova studija bi mogla predložiti ljudima s niskom razinom kolesterola, kako bi niskougljikohidratna dijeta za njih mogla imati najviše prednosti kod gubljenja mase."

„Na kraju dana, ispada da je ponašanje ključno u svemu. Ljudi koji žele smršaviti trebali bi biti manje zabrinuti koju prehranu slijede, a više se baviti učinkovitom strategijom u ponašanju, kao što je praćenje onoga što jedu, praćenje vježbi te ograničavanje stvari koje nas potiču na prejedanje, kao što je gledanje televizije ili brzi „zalogajčić" u automobilu."

Najčitanije zanimljivosti