Novorođenčad majki na visokomasnoj prehrani ima više masnog tkiva i manje jetre
Rezultati istraživanja su pokazali kako novorođenčad majki koje jedu visokomasnu prehranu prije i tijekom trudnoće, ima više masnog tkiva i manju jetru od novorođenčadi čije mame konzumiraju niskomasnu prehranu.
Srećom, znanstvenici s Oregon Health and Science Universitya, otkrili su ako majke tijekom trudnoće pređu na nisko masnuprehranu, značajno im se smanjuje rizik od tih negativnih učinaka.
"Jedan od ključnih nalaza u ovom istraživanju je da se potomstvo rađa sa značajnom promjenom u sastavu tijela, znači manje mišične mase, a više masnog tkiva, prije početka bilo kakve izloženosti prehrani kod samog potomstva," Top News prenosi izjavu glavne istraživačice dr. Stephanie M. Krasnow.
Za potrebe istraživanja, Krasnowa i kolege hranili su ženke miševa ili s nisko masnom ili visoko masnom prehranom kroz šest mjeseci, a pritom su im dopuštali parenje nakon 4, 12 i 23 tjedna.
Ženke koje su hranjene visokomasnom prehranom dobile su više na tjelesnoj težini i imale su više masnog tkiva od ženki koje su jele niskomasnu prehranu.
A na dan rođenja, novorođenčad rođena žena koje su konzumirale visokomasnu prehranu, imale su više masnog tkiva, manju mišićnu masu te manju jetru, za razliku od novorođenčadi žena koje su konzumirale niskomasnu prehranu.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345