Je li popularni sastojak aspartam kancerogen? Objavljeni rezultati istraživanja
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) te Zajednički stručni odbor za aditive u hrani (JECFA) danas su objavili procjene zdravstvenih učinaka zaslađivača aspartama. Navodeći "ograničene dokaze" o karcinogenosti kod ljudi, IARC je klasificirao aspartam kao potencijalno kancerogen za ljude (IARC grupa 2B), a JECFA je ponovno potvrdila prihvatljivi dnevni unos od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine.
Što je aspartam?
Aspartam je umjetno sladilo koje se naširoko koristi u raznim prehrambenim proizvodima i pićima od 1980-ih, uključujući dijetalna pića, žvakaće gume, želatinu, sladoled, mliječne proizvode poput jogurta, žitarice za doručak, pastu za zube i lijekove poput kapi protiv kašlja i žvakaćih vitamini.
Provedena su dva neovisna istraživanja
Dva su tijela, IARC I JECFA, provela neovisna istraživanja kako bi procijenili potencijalnu kancerogenu opasnost i druge zdravstvene rizike povezane s konzumacijom aspartama. Ovo je bio prvi put da je IARC istraživao aspartam, dok je JECFA već proučavao sporno umjetno sladilo.
IARC je klasificirao aspartam kao potencijalno kancerogen za ljude (Skupina 2B) na temelju ograničenih dokaza za rak kod ljudi (točnije za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre). Također su postojali ograničeni dokazi za rak kod pokusnih životinja i ograničeni dokazi vezani uz moguće mehanizme za nastanak raka.
IARC-ove identifikacije opasnosti prvi su temeljni korak u razumijevanju karcinogenosti agensa identificiranjem njegovih specifičnih svojstava i njegovog potencijala da uzrokuje rak. Klasifikacije IARC-a odražavaju snagu znanstvenih dokaza o tome može li agens izazvati rak kod ljudi, ali ne odražavaju rizik od razvoja raka pri određenoj razini izloženosti. IARC procjena opasnosti uzima u obzir sve vrste izloženosti tvari (primjerice kroz hranu, dodatke prehrani i slično). Klasifikacija snage dokaza u skupini 2B treća je razina od njih četiri razine i općenito se koristi kada postoje ograničeni, ali neuvjerljivi dokazi za rak kod ljudi ili uvjerljivi dokazi za rak kod pokusnih životinja, ali ne oboje.
"Ovi rezultati naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem kako bismo pročistili naše razumijevanje o tome predstavlja li konzumacija aspartama kancerogenu opasnost", rekla je dr. Mary Schubauer- Berigan iz IARC-a.
JECFA je zaključila da procijenjeni podaci ne ukazuju na dovoljan razlog za promjenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) od 0-40 mg/kg tjelesne težine za aspartam. Povjerenstvo je stoga ponovno potvrdilo da je za osobu sigurno konzumirati količinu tvari unutar tog ograničenja dnevno. Na primjer, s limenkom dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama, odrasla osoba teška 70 kg trebala bi konzumirati više od 9-14 limenki dnevno kako bi premašila prihvatljivi dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.
JECFA-ine procjene rizika određuju vjerojatnost pojave određene vrste štete, tj. raka, pod određenim uvjetima i razinama izloženosti. Nije neuobičajeno da JECFA u svoje rezultate uvrštava klasifikacije IARC-a.
"JECFA je također razmotrila dokaze o riziku od raka, u studijama na životinjama i ljudima, i zaključila da dokazi o povezanosti između konzumacije aspartama i raka kod ljudi nisu uvjerljivi", rekao je dr. Moez Sanaa, voditelj Svjetske zdravstvene organizacije za standarde i znanstvene savjete o prehrani.
Moguća su i nova istraživanja
IARC i JECFA procjene utjecaja aspartama temeljile su se na znanstvenim podacima prikupljenim iz niza izvora, uključujući recenzirane radove, vladina izvješća i studije provedene u regulatorne svrhe. Studije su pregledali neovisni stručnjaci, a oba su odbora poduzela korake kako bi osigurala neovisnost i pouzdanost svojih ocjena.
IARC i WHO nastavit će pratiti nove dokaze i poticati neovisne istraživačke skupine da razviju daljnja istraživanja o potencijalnoj povezanosti između izloženosti aspartamu i učinaka na zdravlje potrošača.
Vezani sadržaj:
- Popularni sastojak: Što je točno aspartam, kojeg WHO razmatra kao mogući uzrok raka?
- Jesu li dijetalna i light pića, bez šećera i kalorija loša za zdravlje i mršavljenje?
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345