Oblik kruške bolji od jabuke
Znanstvenici s poznatog britanskog Sveučilišta Oxford vjeruju da masno tkivo na bedrima i stražnjici zapravo smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2.
Istraživači iz Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam na spomenutom Sveučilištu pokazali su da je „tijelo oblika kruške" zdravije od „tijela oblika jabuke" i da štiti od bolesti srca i krvnih žila.
U stručnom časopisu International Journal of Obesity autori su napisali da masno tkivo u nižim dijelovima tijela „štiti" zbog toga što zarobljava masne kiseline tako da se one ne mogu nakupljati u jetri i mišićima gdje bi mogle napraviti veliku štetu.
Nasuprot tome, ljudi koji imaju više masnog tkiva oko trbuha imaju i više masnih kiselina u krvnom optoku i to doprinosi razvoju dijabetesa, otpornosti na inzulin i srčanih bolesti.
No, autor ovog istraživanja dr. Konstantinos Manolopoulos upozorio je da ni previše masti na bedrima i stražnjici nije dobro.
„Ako dobijete na težini, opseg bedara će se povećati, no povećati će se i opseg struka, što poništava protektivni učinak", objasnio je.
„Kontrola tjelesne težine još je uvijek najbolji način da ostanete zdravi te i dalje savjetujemo manje jela, a više vježbanja", zaključio je na kraju.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345