Oblik kruške bolji od jabuke

Oblik kruške bolji od jabuke

Oblik kruške bolji od jabuke
  • Objavljeno: Petak, 16.07.2010.
  • Broj pregleda: 2.983
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici s poznatog britanskog Sveučilišta Oxford vjeruju da masno tkivo na bedrima i stražnjici zapravo smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Istraživači iz Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam na spomenutom Sveučilištu pokazali su da je „tijelo oblika kruške" zdravije od „tijela oblika jabuke" i da štiti od bolesti srca i krvnih žila.

U stručnom časopisu International Journal of Obesity autori su napisali da masno tkivo u nižim dijelovima tijela „štiti" zbog toga što zarobljava masne kiseline tako da se one ne mogu nakupljati u jetri i mišićima gdje bi mogle napraviti veliku štetu.

Nasuprot tome, ljudi koji imaju više masnog tkiva oko trbuha imaju i više masnih kiselina u krvnom optoku i to doprinosi razvoju dijabetesa, otpornosti na inzulin i srčanih bolesti.

No, autor ovog istraživanja dr. Konstantinos Manolopoulos upozorio je da ni previše masti na bedrima i stražnjici nije dobro.

„Ako dobijete na težini, opseg bedara će se povećati, no povećati će se i opseg struka, što poništava protektivni učinak", objasnio je.

„Kontrola tjelesne težine još je uvijek najbolji način da ostanete zdravi te i dalje savjetujemo manje jela, a više vježbanja", zaključio je na kraju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti