Otkrivamo koje voće i povrće pomaže zadržati sitost satima
Pametnim odabirom namirnica više nećete trčati do frižidera svakih pola sata. Donosimo listu voća i povrća koji će vam pomoći obuzdati glad, ali i održati vas sitima satima.
Voće
Banane
Banane su bogate vlaknima, što znači da će vas učiniti sitima. Sadrže i jednu vrstu škroba koja smanjuje apetit i sprječava nakupljanje kilograma. Banane pomažu i kod smanjenja razine šećera u vašoj krvi i povećavaju osjetljivost tijela na inzulin. Ako stanice vašeg tijela nisu osjetljive na inzulin, one ne mogu apsorbirati glukozu, a vaša gušterača je počinje proizvoditi u većim količinama. Hoće li tijelo skupljati masnoću ovisi o prisutnosti inzulina.
Jabuke
Jabuke nude kombinaciju vlakana i vode te nam daju osjećaj sitosti. Također sadrže pektin, topiva vlakna koja ublažavaju glad. Pomažu i u snižavanju kolesterola i razine glukoze u krvi.
Bobičasto voće
Ove male bobice savršena su grickalica, a teško da ćete s njima pretjerati. Umjesto da navečer posegnete za vrećicom čipsa ili pereca, uzmite zdjelicu bobičastog voća. Nisu kalorične tako da ih možete pojesti i više. Bobice mogu zaštititi i od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, što ih čini odličnim izborom za desert.
Datulje
Iako sadrže puno kalorija i prirodnog šećera, pune su i vlakana te će sjajno poboljšati slatkoću recepta bez dodanog šećera.
Povrće
Artičoke
Artičoke su dobar izvor netopivih vlakana koja brzo prolaze kroz vaš probavni trakt i pomažu kod zatvora. Također mogu pomoći u osjećaju sitosti i kontroli težine. Artičoke nude oko osam grama vlakana po šalici, uz pet grama proteina.
Krumpir
Iako je krumpir na glasu kao namirnica koja deblja, ako ga pripremite bez svih aditiva, on može biti zdrav i opskrbiti vas vlaknima koja doprinose tom osjećaju punoće i sitosti.
Krumpir nas sam po sebi neće udebljati, ali prženi krumpirići i ostale visoko energetske varijante krumpira mogu. Dobar izbor je i slatki krumpir koji ima nizak glikemijski indeks, ali još uvijek sadrži mnogo vlakana.
Cvjetača
Cvjetača je zamjena za sve, od riže do tijesta za pizzu. Možete je peći, kuhati, samljeti i dodavati jelima kako biste povećali unos povrća. Može se dodati i u smoothie, povećat će unos vlakana i osjećaj sitosti, bez da puno promjeni okus. Također je dobar izvor vitamina C, K i folata.
Mrkva
Mrkva je slatka, nema puno šećera i zasitit će vas. Možete isprobati i sok od mrkve koji obiluje vitaminima A, C, K, kao i folatom, kalijem, željezom, bakrom i manganom.
Mahunarke
Grah, grašak i leća su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crijevne bakterije i poboljšati zdravlje crijeva. Mahunarke održavaju razinu šećera u ravnoteži što znači da se dulje vrijeme zadržava osjećaj sitosti.
Vezani sadržaj:
- Zamijenite nezdrave grickalice ovom namirnicom i žudnja za slatkim će nestati!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345