Ova prehrana smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti!
Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici.
Ranija istraživanja povezala su mediteransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, naglašavaju znanstvenici s Columbia University u New Yorku.
Za potrebe nove studije istraživači su se usredotočili na 674 starije osobe s normalnom kognitivnom funkcijom, kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem. Utvrđeno je postojanje veze između pridržavanja mediteranskog načina prehrane i boljeg stanja mozga.
U usporedi s ispitanicima koji nisu redovno konzumirali sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga. Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, dodaje stručni časopis Neurology.
Vezani sadržaj:
- Isprobajte ovih 7 namirnica koje se bore protiv Alzheimerove bolesti i demencije!
- Provjerite može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti!
- Evo zašto treba jesti mediteransku prehranu!
- Znanstvenici su otkrili 3 tipa Alzheimerove bolesti, otkrijte koja!
- Nakon ovoga, sigurno ćete zavoljeti mediteransku kuhinju!
- Saznajte kako depresija povećava šanse za dobivanje Alzheimerove bolesti!
- Otkrijte koji su osnovni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345