Ova ulja su najzdravija za kuhanje!
Kod odabira ulja za kuhanje morate imati 2 stvari na umu – točku dimljenja i omjer omega 3 i 6 masnih kiselina. Točka dimljenja predstavlja temperaturu kod koje ulje počinje otpuštati dim i ulja s niskom točkom dimljenja trebate izbjegavati.
Što se time omjera omega 3 i 6 masnih kiselina, poželjan je 2:1 ili niži. Viši omjeri su povezani s povećanim rizikom od kronične upale, kardiovaskularnih bolesti i niza drugih bolesti.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje ima odličan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Pomaže u prevenciji kancerogenih stanica i ima protuupalno djelovanje.
Bademovo ulje
Odličan je izvor mononezasićenih masnih kiselina, za koje je dokazano da poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Ulje avokada
Avokado ima jako visoku točku dimljenja pa se može koristiti za prženje, a istraživanja su pokazala da je ulje avokada odlično za prevenciju kroničnih bolesti.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima visoku točku dimljenja i pozitivno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma. Kod kupovine kokosovog ulja odaberite ekstra djevičansko kokosovo ulje jer ono sadrži veći udio antioksidanata.
Saznajte zašto kokosovo ulje trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345