Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.
Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.
Solanin ne samo da mijenja okus krumpira, nego je i opasan za zdravlje. U slučaju prevelikog konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira, a krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.
Vezani sadržaj:
- Otkrijte kako sok od krumpira štiti od raka kože!
- Saznajte zašto se savjetuje da uvrstite slatki krumpir u prehranu!
- Potvrđeno je da krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes!
- Provjerite koje su zdravstvene prednosti krumpira!
- Evo što trebamo znati o batatu!
-
Recept dana
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345