Namirnice koje stimuliraju rad gušterače

Namirnice koje stimuliraju rad gušterače

Namirnice koje stimuliraju rad gušterače
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gušterača je organ koji pripada probavnog i endokrinom sustavu. Enzimi gušterače su ti koji sudjeluju u razgradnji masti, ugljikohidrata i proteina. Oni pomažu tijelu da probavi, apsorbira i asimilira različite nutritivne spojeve koje unesete putem prehrane. Poremećaji u radu gušterače su vrlo česti, a neki od najčešćih simptoma su:

  • bolovi u donjem dijelu abdomena,
  • manjak apetita,
  • žutilo kože i očiju,
  • bolovi u leđima,
  • nadutost,
  • mučnina i
  • povraćanje.

Postoje namirnice, za koje su istraživanja pokazala da potiču rad gušterače i smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu gušterače.

Saznajte koje biljke potiču rad gušterače!

Češnjak

Češnjak sadrži flavonoide koji potiču rad gušterače, a dosadašnja istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka raka gušterače.

Zobene pahuljice

Osobe koje boluju od poremećaja gušterače vrlo često naglo i brzo gube na tjelesnoj težini. Zobene pahuljice su odličan izvor dijetalnih vlakana i smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu gušterače i dijabetesa tipa 2.

Kupus

Kupus je odličan izvor vitamina C, B6 i folne kiseline. Kupus ima antikancerogeno svojstvo, zbog čega se pokazao odličnim za prevenciju različitih vrsta raka, uključujući i rak gušterače.

Saznajte koji su uzroci i simptomi povećane gušterače.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti