Ove namirnice trajno štete zdravlju i povećavaju rizik od smrtnosti

Ove namirnice trajno štete zdravlju i povećavaju rizik od smrtnosti

Ove namirnice trajno štete zdravlju i povećavaju rizik od smrtnosti
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednja objavljena studija o ultra-procesiranoj hrani donosi zabrinjavajuće podatke, izvještava CNN. Nema više dileme, uživanje u takvim vrstama namirnica skraćuje ljudski život.

Točnije, povećanje konzumacije „ultra-procesiranih“ namirnica za samo 10% povezuje se s 14% većim rizikom od smrti različitih uzroka.

Dakle, te namirnice ne samo da značajno utječu na kvalitetu života, već dugoročno nanose i trajnu štetu zdravlju. Ipak, kako se često povezuju s ostalim nezdravim navikama, poput pušenja i manjka tjelovježbe, nutricionisti ističu kako je potrebno dodatno istražiti problematiku.

Prvo što treba raščistiti razlika je između „procesirane“ i „ultra-procesirane“ hrane. Minimalno procesirana hrana i nakon obrade sadrži svoju nutritivnu vrijednost i izgled, a u ovu grupu spadaju prethodno izrezano i pripremljeno voće i povrće koje možete kupiti u supermarketima u obliku salate, kao i prženi orašasti plodovi.

Ove vrste, uz one konzervirane, poput tune, graha i rajčica u konzervama te smrznutog voća i povrća, zdrave su i pune korisnih nutrijenata.

U ostalu minimalno procesiranu hranu spadaju razni preljevi za salate, umaci, žitne pahuljice, krekeri, maslaci od orašastih plodova, jogurt i mlijeko s pojačanim kalcijem i vitaminom D.

Dakle, problem se krije u onim pretjerano obrađenim namirnicama koje gotovo da nemaju veze sa svojim prvotnim oblikom, a najčešće je riječ o brzim obrocima, desertima i gotovim jelima. Riječ je o formulacijama soli, šećera, ulja i ostalih masti, kao i pojačivača okusa i ostalih aditiva - ove industrijske tvorevine gotovo da uopće nisu hrana, a hranjive nimalo.

Hidrogenizirana ulja, boje i umjetni okusi vrebaju najčešće u gotovim vrećicama, a evo i popisa takve hrane, koju biste trebali izbjegavati ako se želite osjećati bolje i zdravije.

„Ultra-procesirana“ hrana koju je bolje izbjegavati:

  • gazirana pića
  • sladoled
  • slatkiši
  • margarin
  • keksi i kolači
  • žitne štangice
  • sokovi i voda s okusom voća
  • čokoladna pića
  • instant umaci
  • proizvodi za mršavljenje
  • smrznuta gotova jela (lazanje, tjestenina, pizza)
  • sve vrste mesnih medaljona
  • kobasice
  • burgeri
  • hot dog
  • instant juhe i deserti

Primijetit ćete kako se na listi nisu našle mnogima omiljene namirnice poput pečenog mesa, krumpira, pizze (iz krušne peći) ili pak palačinki s marmeladom pripremljenim kod kuće. Riječ je upravo o procesu kojim hrana postaje gotovo umjetna, a dokle god vaše namirnice zadržavaju svoj primarni oblik, mogu se jesti jer imaju i neku nutritivnu vrijednost.

Popis je izrađen prema NOVA sistemu klasifikacije, a radi se o alatu koji se koristi u nutricionizmu i javnim zdravstvenim istraživanjima. Kategorizirali su hranu prema dosezima i svrsi procesiranja, uz naglasak da je onu „ultra-procesiranu“ najbolje izbjegavati.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti