Ovih će šest začina dijabetičku prehranu učiniti ukusnijom
Dijagnoza dijabetesa tipa 2 znači velike promjene načina života, prvenstveno prehrane. No, dijabetička prehrana ne znači nužno pripremanje bezukusnih jela. Začine ne treba smatrati samo kao dodatak jelima, već kao ravnopravni dio uravnotežene prehrane.
Naravno, prije svake promjene prehrane potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom ili nutricionistom. Osim što svako jelo pretvaraju u pravi gurmanski užitak, začini su poznati po svojim protuupalnim i oksidativnim svojstvima. Donosimo vam šest najpoznatijih začina koji će svako jelo dijabetičke prehrane učiniti ukusnijim:
Bosiljak
Konzumacija bosiljka može pomoći u reguliranju krvnog tlaka. Čak dvije od tri osobe pate od visokog krvnog tlaka.
Cimet
Cimet je antioksidant koji dokazano povećava inzulinsku osjetljivost, te smanjuje razinu šećera u krvi.
Češnjak
Ova namirnica snižava razinu glukoze u krvi.
Ružmarin
Brojna istraživanja su dokazala da ružmarin ima jaka protuupalna svojstva, ali i mnoge druge blagodati.
Timijan
Ovaj je začin bogat antioksidansima, a svakom će jelu pružiti specifičan okus.
Kurkuma
Osim prekrasne boje i iznimnog okusa, ovaj začin poboljšava inzulinsku osjetljivost, te smanjuje razinu šećera u krvi.
Vezani sadržaj:
-
Isprobajte ukusni smoothie za dijabetičare
-
Nema potrebe za odricanjem jer postoji zdravi bezglutenski sladoled za dijabetičare!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345