Paprike štite od Parkinsonove bolesti?
Parkinsonova bolest utječe na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prijenos poruka među tjelesnim stanicama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.
Neka istraživanja su pokazala da nikotin može potaknuti stanice mozga da proizvode dopamin. Naime, prethodno istraživanje je pokazalo da pušači imaju manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, u odnosnu na nepušače.
Povrće, koje dolazi iz iste porodice biljaka kao i duhan, kao što su paprike, rajčice ili krumpir, također sadrže nikotin, a ovo znanstvenici su u ovom istraživanju proučavali djelovanje različitih vrsta biljaka s nikotinom.
Znanstvenici su usporedili 490 osoba kojima je nedavno dijagnosticirana Parkinsonova bolesti i 644 osobe koje ne pate od Parkinsonove bolesti. Obje grupe su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim prehrambenim navikama.
Rezultati su pokazali da povećanje konzumacije povrća koje sadrži nikotin može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, a paprika se pokazala najdjelotvornijom.
Iako znanstvenici istraživanje trebaju nastaviti, ističu da osobe, koje u obiteljskoj anamnezi imaju slučajeve Parkinsonove bolesti, trebaju veću pažnju obratiti na prevenciju Parkinsonove bolesti.
I dok ovim istraživanjem nije sa sigurnošću potvrđeno da paprike smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, prednosti konzumiranja raznolikog povrća su brojne, prenosi WebMD.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345