Peršin za liječenje i prevenciju bolesti očiju
Peršin je začin koji ima odlična ljekovita svojstva. Odličan je izvor vitamina A, za kojega je poznato da sudjeluje u zaštiti zdravlja očiju.
Kada se vitamin A unosi u kombinaciji s drugim antioksidantima, rizik od nastanka bolesti očiju se može dramatično smanjiti. Upravo zato stručnjaci preporučuju da peršin konzumirate uz, primjerice, mrkvu koja je odličan izvor beta karotena.
U peršinu pronalazimo lutein i zeaksantin. Ovi spojevi pomažu u uklanjanju štete uzrokovane štetnim okolišnim faktorima, kao što je UV zračenje.
Naročito su poznati u prevenciji katarakte, a nedavna istraživanja su pokazala da lutein pomaže u prevenciji oštećenja retine, a različite namirnice mogu pomoći u ublažavanju i liječenju različitih bolesti očiju:
- Katarakta i konjunktivitis: peršin, borovnice, jabuka, špinat i celer.
- Dijabetička retinopatija: peršin, artičoke, šparoge, špinat, đumbir, repa, celer, maline, pšenična trava, mrkva, bundeva, poriluk, češnjak i kupus.
- Glaukom: peršin, krastavac, mrkva, rotkvice, celer, maline, repa, kupus, jabuke i šljive.
- Makularna degeneracija: peršin, maline, jabuke, brokula, paprika i lisnato povrće.
Saznajte koje biljke potiču zdravlje očiju.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345