Peršin za liječenje i prevenciju bolesti očiju

Peršin za liječenje i prevenciju bolesti očiju

Peršin za liječenje i prevenciju bolesti očiju
  • Objavljeno: Utorak, 05.01.2016.
  • Broj pregleda: 1.331
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Peršin je začin koji ima odlična ljekovita svojstva. Odličan je izvor vitamina A, za kojega je poznato da sudjeluje u zaštiti zdravlja očiju.

Kada se vitamin A unosi u kombinaciji s drugim antioksidantima, rizik od nastanka bolesti očiju se može dramatično smanjiti. Upravo zato stručnjaci preporučuju da peršin konzumirate uz, primjerice, mrkvu koja je odličan izvor beta karotena.

U peršinu pronalazimo lutein i zeaksantin. Ovi spojevi pomažu u uklanjanju štete uzrokovane štetnim okolišnim faktorima, kao što je UV zračenje.

Naročito su poznati u prevenciji katarakte, a nedavna istraživanja su pokazala da lutein pomaže u prevenciji oštećenja retine, a različite namirnice mogu pomoći u ublažavanju i liječenju različitih bolesti očiju:

  • Katarakta i konjunktivitis: peršin, borovnice, jabuka, špinat i celer.
  • Dijabetička retinopatija: peršin, artičoke, šparoge, špinat, đumbir, repa, celer, maline, pšenična trava, mrkva, bundeva, poriluk, češnjak i kupus.
  • Glaukom: peršin, krastavac, mrkva, rotkvice, celer, maline, repa, kupus, jabuke i šljive.
  • Makularna degeneracija: peršin, maline, jabuke, brokula, paprika i lisnato povrće.

Saznajte koje biljke potiču zdravlje očiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti