Podgrijane špagete štite od karcinoma
![Podgrijane špagete štite od karcinoma](/site/assets/files/1705/1421763378_826.300x160.jpg)
Višekratno podgrijavanje i dodavanje ulja povećava pozitivne učinke na zdravlje rajčice.
Volite li uživati u okusu špageta bolognese sigurno će vas razveseliti vijest da podgrijane špagete smanjuju vjerojatnost obolijevanja od karcinoma, piše DailyMail.
Višekratno podgrijavanje i dodavanje ulja povećava pozitivne učinke na zdravlje rajčice. Podgrijavanje u biti mijenja strukturu likopena koji se tada lakše prenosi krvotokom. Riječ je o antioksidansu za koji je dokazano da ima snažno antikancerogeno djelovanje, ali i da štiti zdravlje srca i sprječava dijabetes.
Već su neke ranije studije pokazale da obrađivanje sirovih rajčica kuhanjem povećava njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje. Likopen je linearnog oblika i zbog toga se otežano kreće krvotokom, međutim, njegov se oblik kuhanjem mijenja, a podgrijavanjem dodatno.
-
Recept dana
Knedle od kruha
30 min12345 -
Recept tjedna
Pečeni krumpir s vrhnjem: Kremasti prilog...
1:30h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345