Pomaganje snižava krvni tlak

Pomaganje snižava krvni tlak

Pomaganje snižava krvni tlak
  • Objavljeno: Subota, 15.06.2013.
  • Broj pregleda: 50
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pomaganje drugima može smanjiti rizik od nastanka visokog krvnog tlaka kod odraslih za čak 40%, otkrivaju nam američki znanstvenici.

Pomažući drugima pomažete sebi. Prema istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Psychology and Aging, rizik od nastanka visokog krvnog tlaka se značajno smanjuje tijekom pomaganja drugima zbog pozitivnog djelovanja na psihičko zdravlje.

"Svaki dan saznajemo nešto novo o tome kako nezdrave životne navike, kao što su nezdrava prehrana i manjak tjelovježbe", utječu na zdravlje, izjavila je prof. Rodlescia Sneed i dodala kako "ovim istraživanjem smo dokazali da je samo dobra volja potrebna kako bi pospješili zdravlje."

U istraživanju je sudjelovalo 1164 odraslih osoba dobi od 51 do 91 godine. Istraživanje je trajalo 4 godine, a neki sudionici su godišnje radili u dobrotvorne svrhe 200 sati.

Rezultati istraživanja su pokazali da, osobe koje su radile u dobrotvorne svrhe, imaju za čak 40% manji rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, u odnosu na osobe koje nisu radile u dobrotvorne svrhe.

Prethodna istraživanja su pokazala da pomaganje smanjuje rizik od nastanka depresije, snižava razinu hormona stresa i potiče dobro raspoloženje, a znanstvenici vjeruju da je glavni razlog socijalna interakcija i povećanje osjećaja vrijednosti pojedinca u društvu.

Ljudi su starenjem skloni smanjenju socijalne interakcije, a sudjelovanje u dobrotvornom volonterskom radu, naročito za umirovljenike, može biti odličan način zadržavanja osjećaja pripadnosti nekoj grupi ljudi.

"Kada osoba ima osjećaj pripadanja nekoj društvenoj grupi manji je rizik od nastanka depresije, koja može imati negativan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava,"istaknula je prof. Sneed.

Najčitanije zanimljivosti