Postoji više vrsta osjetljivosti na laktozu

Postoji više vrsta osjetljivosti na laktozu

Postoji više vrsta osjetljivosti na laktozu
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada ljudi razmišljaju o osjetljivosti ili intoleranciji na laktozu, vrlo često im prvo na pamet padne osoba koja mlijeko i mliječne proizvode uopće ne smije konzumirati.

No, prema rezultatima novog istraživanja, postoji vrlo velika vjerojatnost da i vi patite od nekog oblika intolerancije na laktozu. Naime, stručnjaci procjenjuju da čak 65% ljudi diljem svijeta pati od nekog oblika intolerancije na laktozu.

Intolerancija na laktozu označava nemogućnost probavnog sustava da razgradi laktozu, šećer kojega pronalazimo u mliječnim proizvodima. Kod beba tijeo proizvodi enzim laktazu kako bi tijelo moglo razgraditi laktozu iz majčinog mlijeka. Oslobađanje laktaze se starenjem smanjuje u sve većoj mjeri.

Kod nekih osoba prekomjeran unos laktoze uzrokuje nelagodne simptome, kao što su plinovi, nadutost i dijareja. Prekomjeran unos laktoze nije za svaku osobu isti. Naime, postoje ljudi koji su ekstremno osjetljivi na laktozu.

Većina ljudi će osjetiti simptome intolerancije na laktozu nakon unosa više od 12 grama laktoze. To je oko 230ml mlijeka ili 1 šalica sladoleda. Neki mliječni proizvodi, kao što su tvrdi tipovi sira i jogurt, sadrže manji udio laktoze pa vjerojatno nećete osjećati gotovo pa nikakve simptome.

Ako ne možete zamisliti život bez konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, stručnjaci ističu da se posavjetujete s liječnikom oko uzimanja suplemenata enzima laktaze.

Saznajte jeste li intolerantni na laktozu!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti