Pravilo pet sekundi: Vrijedi li zaista kod hrane?
Sljedeći put kada vam ispadne komad hrane na tlo, a vi samo otpuhnete prašinu i potencijalne bakterije, možda biste trebali razmisliti što stavljate u usta. Premda vam pravilo od pet sekundi 'daje dopuštenje' da pojedete hranu nakon što je bila na tlu manje od pet sekundi, radi se o mitu, prenosi Lifesavvy.
Stručnjak za hranu Paul Dawson u razgovoru s Marthom Stewart rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija, a količina bakterija ovisit će o tome koliko je pod čist, a ne o tome koliko dugo je hrana bila na podu. Na primjer, vlažna kriška voća je podložnija nakupljanju i namakanju bakterija nego suha hrana.
Ako pojedete hranu koja je pala na pod, neće vam nužno naštetiti. Sve ovisi o površini (i vrstama mikroorganizama na toj površini) kao i o zdravlju osobe koja jede hranu s poda. Prema Healthlineu, od hrane koja je bila u doticaju s podom, moguće su pojave određenih bolesti.
Zdravstvene komplikacije uključuju trovanje hranom, salmonelu, norovirus i infekciju stafilokokom. Dakle, ako vam često ispada hrana iz ruku, najbolja stvar koju možete učiniti je održavati te podove blistavo čistima ili možda skuhati malo više, za slučaj da vam dio ispadne.
Vezani sadržaj:
- Iznenađujuće nuspojave konzumiranja maslaca od kikirikija prema stručnjacima
- 6 opasnosti u hrani zbog kojih možete imati ozbiljne zdravstvene probleme
- Je li svježi sir stvarno zdrav koliko mislite?
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345