Prednosti i nedostaci maslaca
Maslac je česti sastojak pripremanja jela u brojnim kuhinjama svijeta. Zbog posebnog kremastog okusa kojeg daje jelu, maslac se često koristi umjesto ulja i ostalih izvora masti. Maslac donosi nekoliko zdravstvenih koristi, ali njegov sadržaj može predstavljati prijetnju zdravlju nekih ljudi.
Prednosti maslaca
- Maslac sadrži masnoće koje pomažu tijelu da apsorbira mnoge zdrave hranjive tvari koje se nalaze u povrću. Izrazito je učinkovit u apsorpciji karotenoida koji imaju odlična antioksidativna svojstva i uspješni su u smanjenju razine slobodnih radikala u tijelu.
- Maslac sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u liječenju gljivičnih infekcija i Candide.
- Prisutnost lecitina u maslacu pomaže kod poboljšanja pamćenja.
- Maslac olakšava apsorpciju esencijalnih viramina (A, D, E i K).
- Sadrži arahidonsku kiselinu koja je važna za funkcioniranje mozga.
Što treba izbjegavati?
Jedna žlica maslaca sadrži 30 miligrama kolesterola i 7 grama zasićenih masnih kiselina. Dnevni unos zasićenih masnih kiselina ne bi smio prelaziti više od 15 grama, stoga pripazite na to koliko maslaca konzumirate.
Zasićene masne kiseline i kolesterol mogu narušiti zdravlje srca. Stoga, maslac s visokom razinom zasićenih masti treba izbjegavati prilikom pripremanja hrane.
Savjeti stručnjaka
- Maslac pomiješan s uljem kanole ili maslinovim uljem je zdraviji od običnog maslaca.
- Pobrinite se da koristite kvalitetan organski tip maslaca.
- Odaberite maslac koji sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345