Prehrana može smanjiti rizik za rak jajnika
Kategorija: Zanimljivosti
Apigenin spada među flavonoide, a prisutan je primjerice u celeru, peršinu, crnom vinu i umaku od rajčice, objavio je International Journal of Cancer, a prenose Vitamini.hr. Antioksidansi štite stanice od oštećenja koje im mogu nanijeti molekule tzv. slobodnih radikala, pojašnjavaju istraživači s Harvarda.
Njihovi nalazi su utemeljeni na podacima prikupljenima od 1140 žena s rakom jajnika starijih od 51 godine i 1183 zdrave ispitanice iste dobi. Uz prehranu, na izglede za razvoj raka jajnika mogu utjecati i čimbenici poput dobi, korištenja oralnih kontraceptiva, rađanja, dojenja i tjelesne aktivnosti, dodaju znanstvenici.
Izvor:
dnevnik.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345