Prehrana smanjuje rizik za rak
Tradicionalna mediteranska prehrana bogata je ribom, graškom, grahom i lećama, a siromašna nezdravim zasićenim masnim kiselinama i mesom.
Istraživači su proučavali podatke o prehrani više od 26,000 Grka i Grkinja tijekom vremenskog perioda od 8 godina i otkrili da se zamjenom nezdravih masti maslinovim uljem smanjuje rizik za rak za 9%.
Dodatnom promjenom, kao što je konzumacija više leguma, može se smanjiti rizik za 12%, tvrdi se u članku objavljenom u časopisu British Journal of Cancer.
Voditelj istraživanja dr. Dimitrios Trichopoulos, profesor prevencije raka i epidemilogije na poznatom američkom sveučilištu Harvard, rekao je kako rezultati potvrđuju važnost prehrane u smanjivanju rizika za rak.
Od 26,000 ljudi koje smo proučavali, oni koji su se najviše držali tradicionalne mediteranske prehrane imali su najmanju vjerojatnost da razviju rak, otkrio je.
Usklađivanje prehrambenih navika s tradicionalnom mediteranskom prehranom ima vrlo važan učinak, zaključio je na kraju.
Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345