Prekomjeran unos masti povećava rizik od nastanka raka dojke
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, otkriva da prehrana koja se sastoji od visokog udjela masti značajno povećava rizik od nastanka raka dojke.
U istraživanju je sudjelovalo više od 337000 žena iz 10 Europskih zemalja. Znanstvenici su u razdoblju od 11.5 godina pratili njihovo cjelokupno zdravstveno stanje i životne navike, uključujući i prehrambene navike.
Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!
Masti povećavaju razinu estrogena u tijelu, a povišena razina estrogena povećava rizik od nastanka raka dojke.
Prehrana, s povišenim udjelom zasićenih masti, povećava rizik od nastanka raka dojke uzrokovanog hormonalnim poremećajima, prenosi Prevention.
Postoje različite vrste raka dojke i samim time različiti uzročnici raka dojke, a hormonalna neravnoteža je jedan od njih. Važno je napomenuti da se sve vrste raka dojke mogu uspješno izliječiti ako se otkriju u najranijoj fazi.
Već je pokazano da neadekvatna prehrana povećava rizik od nastanka hormonalne neravnoteže. Potrebno je jesti raznoliko, što manje zasićenih masti i jednostavnih ugljikohidrata.
"Potrebno je detaljnije proučiti kako točno mast djeluje na razinu estrogena i progesterona", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sabina Sieri.
Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!
Od ukupnog preporučenog dnevnog unosa kalorija, od 20 do 35% trebamo unositi putem masti. Sve više od toga je previše i povećava rizik od nastanka raznih bolesti. Čak i ako uvijek unosite nezasićene masti, nemojte prelaziti ovu gornju granicu preporučenog dnevnog unosa.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345