Pretilost povećava rizik za rak gušterače

Dosadašnja istraživanja su već ukazala na povezanost pretilosti i raka gušterače, ali u većoj mjeri kod muškaraca.
Nova sedmogodišnja studija švedskih znanstvenika s Instituta Karolinska je provedena uz sudjelovanje 138000 žena koje su prošle menopauzu, a rezultate je objavio British Journal of Cancer. Istraživači negativan utjecaj prevelike tjelesne mase objašnjavaju povišenjem razine inzulina.
Uz pretilost , važan faktor rizika za rak gušterače je i pušenje.
Rak gušterače se najčešće dijagnosticira tek nakon što se proširio, što znatno smanjuje izglede za uspješno liječenje.
Procjenjuje se da samo 2-3% pacijenata preživi 5 godina nakon dijagnoze.
Istraživači upozoravaju kako je četvrtina svih smrtnih slučajeva prouzročenih rakom prouzročena nekvalitetnom prehranom i pretilošću.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345